Cum amenajezi un skatepark: de la rampe la pumptraks

Amenajarea unui skatepark reprezintă un proces complex, dar care poate oferi mulțime de beneficii pentru comunitatea în care funcționează un astfel de spațiu. 

Dezvoltăm astăzi împreună subiectul amenajării sale, analizând principalele structuri prefabricate ce pot fi integrate cu succes într-o astfel de locație, dar și modul în care elemente pot funcționa împreună, pentru a forma trasee de niveluri ale dificultății diferite. 

Identificarea unui partener cu experiență reprezintă o alegere cât se poate de inspirată. Dezvoltatorul specializat pe această nișă îți poate oferi suportul necesar, în toate etapele importante ale unui astfel de proiect. Află care sunt beneficiile oferite de un skatepark și cum trebuie amenajat acest loc:

CUPRINS:

1. Avantajele unui skatepark

2. Criterii esențiale în faza de concept

3. Amenajarea unui skatepark 

1. Avantajele unui skatepark

Skatepark-ul reprezintă un spațiu de distracție al noilor generații. Acest cadru special amenajat cu elemente specifice poate genera o mulțime de beneficii pentru cei care se dau cu BMX-uri, role, skateboard-uri sau trotinete. Mai mult decât atât, contribuie la îmbunătățirea percepției față de zona în care acesta este amplasat.  

1.1. Loc sigur pentru practicarea sporturilor extreme

Un skatepark amenajat conform standardelor în vigoare le oferă tuturor posibilitatea de a realiza trick-uri în condiții de siguranță deplină. Departe de traficul rutier sau de zonele pietonale, în care se pot produce o mulțime de incidente neplăcute, acest loc inspiră încredere și creativitate.

Integrarea structurilor prefabricate specifice într-un spațiu special amenajat pentru sporturi extreme este reglementată conform EN14974/2006+A1/2010. Calitatea materialelor și modul în care elementele din skatepark funcționează împreună reprezintă factori de siguranță esențiali, ce pot contribui la un risc de accidentare cât se poate de redus. 

Evident, siguranța celor care practică sporturi extreme mai este asigurată de elementele pentru protecție specifice (cască, genunchiere, cotiere), precum și de experiența pe care aceștia o au, în utilizarea anumitor elemente din zona special amenajată. 

1.2. Factor ce contribuie la vitalizarea întregii zone 

Dezvoltarea unui skatepark poate contribui la creșterea interesului tinerilor pentru zona respectivă. Acest factor poate genera în timp un potențial comercial crescut al ariei respective. 

În jurul acestui loc de joaca exterior se pot dezvolta o mulțime de alte business-uri, precum locații HoReCa, centre pentru închirierea echipamentelor necesare, săli cu simulatoare VR, terenuri de Mini Golf, precum și o mulțime de alte spatii destinate timpului liber.  

Se pot construi linii de transport noi către această locație, iluminatul public din zona respectivă poate cunoaște îmbunătățiri semnificative, iar imaginea de ansamblu poate căpăta un aer mult mai fresh, pliat pe rolul unui skatepark pentru o comunitate de tineri. 

1.3. Cadru propice pentru socializare și învățare

Într-un skatepark special amenajat, tinerii pot adera la un grup social puternic, ce este construit în jurul apropierii de sporturi extreme. Socializarea bazată pe o pasiune comuna reprezintă un element esențial pentru dezvoltarea aptitudinilor interumane la copii si adolescenți, importante nu doar în acest spațiu destinat distracției, ci și în viata de zi cu zi. 

Pustii pot învăța unii de la alții trick-uri noi, deprind încă de la o vârstă fragedă principiile utilizării unui bun comun și pot participa la competiții organizate în acest loc, depășindu-și astfel propriile bariere mentale și fizice. Iată cum skatepark-ul poate însemna mai mult decât un spațiu urban dedicat practicării unor sporturi extreme, având un rol esențial în socializare și învățare. .   

2. Criterii esențiale în faza de concept

O amenajare de skatepark poate să difere de la un proiect la altul, pe baza unor criterii precum: 

 • bugetul avut la dispoziție;; 
 • accesul la fonduri europene pentru acest business; 
 • timpul necesar finalizării proiectului; 
 • utilitatea sa: agrement / antrenamente / competiții;
 • nivelul de dificultate al traseelor; 
 • amplasarea sa: spațiu interior sau exterior; 
 • interesul la nivel de comunitate pentru acest loc; 
 • suprafața avută la dispoziție și capacitatea sa; 
 • produsele disponibile și integrarea lor în spațiu;
 • potențialul turistic al zonei in care este amplasat etc

În cazul în care dezvoltarea unui skatepark are la bază obiective de business, trebuie să se țină cont și de costurile recurente pentru funcționarea sa în condiții optime: curentul electric, chiria, apa curentă, serviciile de mentenanță, salariile, aprovizionarea (în cazul în care amenajezi și un spațiu HoReCa în perimetrul respectiv), contractul cu firma de securitate etc 

Așadar, dezvoltarea unui proiect de amenajare skatepark implică elemente de business, logistică, peisagistică, legislație, vitale pentru funcționalitatea întregului ansamblu. De aceea, este esențial să înțelegi importanța unui partener cu experiență în amenajări de locuri pentru joaca, astfel încât toate costurile aferente implementării să se încadreze în bugetul stabilit. 

3. Amenajarea unui skatepark 

Elementele structurale pentru amenajarea unui skatepark compun o lista extinsa de produse, ce trebuie alese astfel încât să le permită utilizatorilor libertate de mișcare, pe baza experienței avute. Așadar, putem vorbi despre amenajarea a două zone diferite, în cadrul același perimetru:

3.1. Zona cu elemente de dificultate ridicată

Dedicată celor cu experiență în skateboarding sau trick-uri de BMX, această secțiune din skatepark include structuri modulare cu diferențe de nivel de 2-3 metri față de sol și piste înclinate ce permit lansarea în viteză spre următoarele zone dintr-un anumit traseu: 

Launch Ramps 

În mod ideal, rampele de lansare sunt amplasate într-o extremitate a perimetrului respectiv, astfel încât riderii să poată utiliza viteza obținută la coborâre pe porțiunile secundare ale traseului. 

Sunt compatibile cu pumptraks, flatbanks și alte elemente de freestyle. De asemenea, pot fi combinate cu alte rampe de lansare în aceeași structură, pentru a obține un quarter pipe de dimensiuni impresionante, acolo unde spațiul permite acest lucru. Au dimensiuni și forme diferite, de aceea, se pot amplasa și in zona de skatepark dedicată celor cu puțină experiență.

Grind Rails 

Sunt concepute special pentru cei care pot executa fără probleme “boardslides” și “grindes” aceste elemente de traseu se pot combina cu trepte, elemente în pantă sau structuri modulare dispuse pe verticală. Capetele curbate ale țevilor sunt concepute pentru siguranța utilizatorilor. 

Lungimea unui grind rail poate varia, cele mai cunoscute dimensiuni ale acestui element fiind: 4m, 6m si 8m. De asemenea, grosimea pe care o are bara acestui element diferă semnificativ de la un model la altul, în funcție de nivelul dificultății. Materialul ideal pentru realizarea acesteia este oțelul galvanizat inoxidabil, rezistent la șocuri multiple.  

Half Pipes 

Celebrele half pipes se numără printre cele mai dificile structuri din spațiul unui skatepark, însă permit realizarea unui număr foarte mare de trick-uri în aer. În funcție de nivelul competițional asociat skatepark-ului respectiv, aceste elemente pot varia ca înălțime, lungime și lățime. 

Un half pipe îmbină elementele centrale ale primelor două structuri modulare amintite mai sus: 

 • rampa de lansare (launch ramp) - necesară pentru unei viteze ideale în realizarea de trick-uri la înălțime; 
 • bara (grind rail) - de-a lungul căreia se pot realiza trick-uri de freestyle ce implică alunecarea;

ATENȚIE: Aceste elemente din skatepark pot fi utilizate cu role, skateboard, BMX sau trotinetă, însă necesită un nivel de experiență ridicat. Nu sunt recomandate începătorilor, deoarece există un risc foarte ridicat de accidentare. Accesorii de siguranță obligatorii: cască, genunchiere, cotiere. 

   

3.2. Zona cu elemente de dificultate redusă  

Pentru cei care nu au experiență în utilizarea elementelor de skatepark, însă vor să învețe și să capete într-un ritm progresiv control asupra acestora, iată două structuri potrivite: 

Pumptracks 

Aceste sisteme modulare se compun din obstacole si curbe cu forme si dimensiuni diferite, ideale pentru a construi piste de biciclete rezistente si atractive. 

Sunt dedicate celor care merg pe biciclete BMX sau MTB, skateboard sau trotinete, garantând siguranță în utilizare și confort sporit, datorită materialului din care sunt realizate acestea: un playwood laminat, impermeabil și foarte rezistent. 

Cele mai bune pumptracks asigură creativitate în organizarea lor pe traseu, prin adăugarea de noi module. Această acțiune permite obținerea unei lungimi de traseu mai mari, precum și a unui nivel de dificultate ridicat. Se pot instala simplu si rapid, pe orice suprafață dreaptă. 

Descoperă acum oferta noastră de pumptracks și alege cele mai bune soluții pentru skatepark-ul pe care dorești să îl amenajezi. Aceste piste sunt realizate în UE și respectă toate normele europene de calitate și siguranță. 

Trix Ramps

Aceste elemente se aseamănă cu rampele de lansare (launch ramps) din zona pentru rideri experimentați, însă au și propriile caracteristici: 

 • spre deosebire de launch ramps, acestea se amplasează în zona mediană a traseului, reprezentând un element de tranzit dinamic; 
 • diferența de nivel față de sol este mică, iar gradul de înclinație redus al rampei permite o utilizare facilă, chiar și în cazul celor fără experiență; 
 • sunt ideale pentru a învăța noțiunile de bază ale unui trick nou, dar și pentru dobândirea unor abilități-cheie, precum: menținerea echilibrului pe role sau skateboard, păstrarea unei posturi corecte, adaptarea la trecerea de la o suprafață la alta etc 

Acestea sunt cele mai importante noțiuni de care trebuie să ții cont în amenajarea unui skatepark. Pentru ca succesul unui astfel de proiect să fie garantat, îți recomandăm să apelezi la un partener cu experiență, vital în cele mai importante faze alte lucrării. 

Echipa desemnată pentru ridicarea unui skatepark poate include: arhitecți specializați pe astfel de spații urbane, peisagiști, ingineri, dar și rideri colaboratori, ce pot testa în timp real calitatea prefabricatelor integrate.  

Waterboyz este partener oficial a grupului Techramps, companie cu o istorie a construcțiilor de facilități sportive începută din 2003. Până în prezent, am proiectat și construit peste 400 de skateparks, pumptracks, snowparks și wakeparks. 

Angajăm cei mai buni specialiști în comerțul de proiectare și construcții, combinând zilnic pasiunea cu experiența. Apelează cu încredere la serviciile noastre, pentru a construi împreună o afacere profitabilă! 

To Top