Dezvoltarea educatiei prin jocuri si locuri de joaca in 2019

         Prin joaca crestem, suntem mai creativi, mai puternici si mai activi. Fara joaca lumea ar inceta sa se dezvolte. Joaca nu este doar pentru copii, ci si pentru noi, cei mari, deoarece gasim joaca in tot ce facem, mai ales in activitatile de zi cu zi care sunt atat de importante pentru vietile noastre.
         Joaca este extrem de importanta pentru dezvoltarea copiilor, iar jucariile reprezinta instrumente cheie in tot acest proces. Jucariile sunt si ele in egala masura la fel de importante in dezvoltarea abilitatilor cognitive si motorii ale copiilor, invatandu-i sa coopereze, sa exploreze, sa comunice si sa imparta.
Jucariile si jocurile au evoluat foarte mult de-a lungul timpului, fiind perfecte pentru orice activitate. De altfel, cu ajutorul jocurilor, copiii vor reusi sa-si dezvolte o serie de aptitudini si sa se dezvolte atat emotional, cat si social.
        De aceea este foarte important sa alegem un loc de joaca potrivit pentru copiii nostri. Cei care se ocupa cu amenajari locuri de joaca interior, vor realiza mereu proiecte raportate la activitati potrivite pentru varsta copiilor si, nu ultimul rand, vor tine cont de masurile de siguranta pe care le ofera respectivul loc. Un copil de 3 ani nu se poate juca in aceeasi sala cu un copil de 10 ani. De aceea, in general locurile de joaca asigura spatii concepute special pentru anumite categorii de varste.
        Si toate aceste criterii nu sunt valabile doar in cazul locurilor de joaca de interior. Si cand intra in discutie subiectul amenajari locuri de joaca exterior, caracteristicile vor fi in principiu aceleasi. Copiii nu vor putea doar sa isi dezvolte creativitatea si imaginatia, ci vor face si miscare, acesta fiind un mod prin care ei sa se dezvolte fizic. Alearga, se catara, iau parte la tot felul de activitati, ceea ce contribuie foarte mult la intarirea musculaturii.
        Locurile de joaca ofera un loc ideal pentru antrenamentele ce pun in miscare toti muschii, incluzand exercitii pentru a consolida bratele, picioarele, trunchiul, etc. Activitatea fizica stimuleaza, de asemenea, activitatea creierului si imbunatateste circulatia vaselor de sange din aceasta zona. O diferenta vizibila in comparatie cu copilul sedentar. Sistemul cardiovascular, circulator si cel neurologic al copilului sunt, de asemenea, imbunatatite.
        Locurile de joaca reprezinta o modalitate perfecta, in special pentru copiii mai timizi, de a se adapta intr-un anumit mediu, de a se integra intr-un colectiv.
Prin joaca cu alti copii de aceeasi varsta, copiii vor percepe intr-o alta maniera mediul inconjurator si vor invata sa socializeze mai usor. Locul de joaca le ofera posibilitatea de a-si exersa o serie de abilitati. Vor invata sa fie independenti, insa in egala masura sa lucreze in echipa, isi vor pune la contributie imaginatia, creativitatea, precum si capacitatea de a rezolva anumite probleme pe care le vor intampina.
        Nu de putine ori parintii au putut descoperi, in urma jocului, anumite talente sau aptitudini pe care le detine copilul lor, pe care pana la acel moment nu le descoperisera. Si asta doar pentru ca jocul reprezinta implicare, participare, explorare, pentru ca nu este doar o activitate relaxanta ci o adevarata sansa la a-l solicita pe copilul dumnevoastra inr-o maniera care sa-l ajute sa se dezvolte pe toate planurile si asta intr-un mod firesc.

To Top