Importanta miscarii indiferent de anotimp

Alimentatia defectuoasa, lipsa activitatii fizice, somnul deficitar, mancatul la televizor si cu miscari de masticatie reduse sunt cateva dintre motivele obezitatii la copii.
Studiile efectuate au aratat ca baietii de opt ani sunt de doua ori mai predispusi la obezitate sau supraponderalitate decat fetele de aceeasi varsta. Alimentatia defectuoasa prin exces cantitativ si aport caloric crescut, calitatea deficitara a alimentelor, lipsa activitatii fizice, predilectia pentru dulciuri, sucuri, ciocolata, prajituri si preparate fast-food, somnul deficitar, mancatul la televizor sau calculator, acestea sunt motive cunoscute deja.
Singurele remedii pentru obezitatea copiilor sunt date de alimentatia sanatoasa, miscare si afectiune. Exista spatii unde copiii isi pot consuma energia, pot face miscare, afara sau in centre special amenajate. Indiferent de anotimp, miscarea este foarte importanta pentru digestie. Este foarte bine sa introducem in alimentatia copiilor fructe, legume proaspete si cereale si de asemenea sa-i incurajam pe copiii nostri sa aiba mai multa activitate fizica. Nu vorbim aici despre o miscare in ritm lent, ci cel putin despre o plimbare vioaie sau alta activitate fizica ce necesita efort.
Jocul reprezinta activitatea principala a copilului. Rolul acestuia este foarte important in dezvoltarea fizica si psihica a acestora. Folosit cu pricepere de catre parinti, el este un important mijloc educativ cu multiple influente in evolutia copilului. Jocul de miscare este un exercitiu fizic si un mijloc principal de dezvoltare armonioasa a copilului, un mijloc de educatie care satisface in cel mai inalt grad nevoia de miscare si de actiune a acestuia. Miscarea, componenta principala a acestor jocuri, este prezenta intr-o mare varietate de forme, pentru a se putea asigura cadrul optim de dezvoltare si perfectionare a deprinderilor de baza si formarea unor calitati si insusiri ca: viteza, rezistenta, precizia, indemanarea, stapanirea de sine etc.

Jocul este un mijloc important nu numai pentru educatia fizica, dar si pentru educatia intelectuala, morala si estetica a copilului. In cadrul jocurilor, copiii invata sa respecte reguli, invata sa fie ordonati si disciplinati. In cadrul jocurilor de miscare, copiii isi folosesc corpul in actiuni care solicita motricitate, exersand astfel si dezvoltand atat fizicul cat si psihicul aflat in stransa legatura cu progresele corporale.

Miscarea este importanta la orice varsta, de aceea este bine sa ne obisnuim copiii de varsta cat mai mica cu efortul fizic, deoarece miscarea inseamna sanatate. Miscarea fizica este cea care ne ajuta sa ne tonifiem corpul, sa fim mai energici sau chiar sa ne imbunatatim starea de sanatate. Exercitii fizice usoare, antrenamente intense sau tehnici noi, care implica atat corpul, cat si mintea, toate formele de sport sunt binevenite atunci cand constientizam cate beneficii ne poate aduce acest stil de viata.  Comoditatea e uneori mai puternica decat dorinta de a arata bine, sanatosi, tonici, in forma. De aceea avem nevoie de motivatii puternice pentru a ne mobiliza.
Mersul pe jos, alergatul, sporturile de echipa practicate in aer liber, mersul pe bicicleta sau pe role sunt la indemana oricarei persoane care vrea sa-si inlocuiasca stilul de viata sedentar cu unul activ. Activitatea fizica moderata se recomanda pentru 30 de minute pe zi. Copiii si adolescentii au nevoie de cel putin o ora de miscare pe zi pentru o dezvoltare armonioasa.

To Top