Incep scoala si gradinita

   Odata cu inceperea gradintei sau a noului an scolar apar si emotiile aferente acestei perioade, emotii care ii incearca atat pe cei mici cat si pe adulti. Si daca este vorba de prima zi de gradinita sau de scoala cu atat si emotiile vor fi mai mari. Fiecare dintre noi ne amintim prima zi de gradinita precum si pe cea de scoala si cat de nerabdatori insa si speriati eram in acelasi timp stiind ca vom trece intr-un teritoiu nou si necunoscut pana atunci pentru noi.

   Pentru parinti stresul este unul si mai mare doarece nu vor stii daca cei mici vor reusi sa se acomodeze in noul mediu sau mai bine zis cat de repede o vor face. Prima sptamana este critica, deoarece este perioada in care cei mici vor intra in contact cu foarte multa lume noua cu care vor trebui sa socializeze. Copiii care intra pentru prima oara in colectivitate vor trebui insa sa descopere treptat ce inseamna acest lucru.

   Gradinita este primul pas pe care il face un copil spre apartenenta la colectivitate si adaptarea la un mediu complet nou pentru el. Gradinita, desi ar putea parea asa, nu este un simplu loc de joaca, ci reprezinta acel spatiu in care incepe intreg procesul de socializare a copilului. Fara doar si poate trecerea de la mediul familial catre colectivitate compusa atat din copii si adulti necunoscuti presupune un efort de adaptare din partea unui copil. Nu toti copiii sunt la fel. Unii se simt bine din prima clipa si se integreaza imediat, fiind bucurosi de compania celorlalti copii, pe cand alti copii au nevoie de o perioada mai indelungata pentru a se acomoda.

   Cand vine insa vorba de mersul la scoala, copiii trebuie iarasi sa fie pregatiti pentru trecerea de la etapa de prescolar la cea de scolar. Pentru aceasta zi speciala din viata copilului, pregatirea are loc inca din ultimul an de gradinita, prin aplicarea unor reguli care la scoala sunt de baza. De asememea, si parintii trebuie sa aiba o anumita atitudine raportata la aceasta trecere deoarece cu ajutorul parintilor ei vor avea o anumita atitudine la inceperea scoli: vor pasi increzatori, relaxati, bine dispusi, intelegatori, foarte rabdatori, atat la inceputul anului scolar, cat si pe parcursul acestuia. Parintii trebuie sa actioneze cu tact si delicatete asupra psihicului copilului, facilitand astfel adaptarea scolara. Succesul scolar al copilului este dependent de stransa colaborare dintre familie si scoala si relatiile armonioase dintre acesti factori educationali.

   Intrarea la scoala inseamna contactul cu scoala si cu o serie de lucruri noi inclusiv anumite reguli. Rolul invatatorului este unul dintre cele mai importante in viata copilului scolar, deoarece el petrece mult timp cu copilul, instituie multe reguli si aduce foarte multe informatii noi.

   Jocul este activitatea de baza prin care copilul trebuie sa invete la aceasta varsta. Invatatorul are rolul de a educa elevul sa-si asume primele responsabilitati, deprinderi si cunostinte care trebuie sa aiba loc progresiv. De aceea, se merge pe ideea de amenajare loc de joaca la toate institutiile de invatamant pentru varste mici deoarece prin joaca este cea mai usoara modalitate de a-i invata foarte usor pe cei mici toate lucrurile noi si folositoare cu care intra in contact.

To Top