Locurile de joacă – atunci VS acum

   Joaca are origini îndepărtate și putem afirma că odată cu primul copil a apărut și primul joc! Aceste jocuri au evoluat, s-au schimbat și au fost îmbogățite până când, în anul 1859 a apărut și primul loc de joacă oficial, în Germania, fiind un concept creat pentru a satisface nevoia copiilor de distracție într-un cadru special amenajat. Cu toate acestea, pe acele timpuri nu existau modalități avansate pentru a asigura această siguranță. Locurile de joacă au evoluat de-a lungul vremii păstrând aceleași funcții de bază ( cățărare, culisare, rotire) însă fiind cu mult îmbunătățite și completate de jocuri noi, precum trambulinele și elementele interactive. Cel mai important factor pe care îl putem observa atunci când privim o fotografie ce prezintă un loc de joacă din trecut este siguranța firavă pe care acestea le-o oferă copiilor. În decursul anilor, designerii de echipamente de joacă au făcut tot posibilul pentru ca elementele să asigure nu numai distracția, ci și certitudinea că eventualele accidente sunt evitate pe cât de mult posibil. 

 

   Toboganele obișnuiau să fie exagerat de înalte, marginile pentru siguranță lipsind cu desăvârșire. O mișcare greșită și un accident dezastruos putea avea loc chiar sub privirile copiilor și părinților.

   Acest carusel din 1915 era construit din metal și lemn. Copilașii mai puternici învârteau caruselul, restul prichindeilor așezându-se pe platforma acestuia. Accidentele nu erau nelipsite, mulți copii având parte de julituri și lovituri datorită puterii cu care acesta se rotea. Din cauza materialelor dure și grele din care aceste învârtitori erau fabricate, oprirea din rotire era foarte dificilă și producea, datorită forței, accidente grave. În present, caruselele sunt create cu margini rotunjite, dispunând de mânere sau suporturi de care copii se pot ține pentru a nu aluneca. De asemenea, acestea sunt mult mai stabile și mai controlabile.

   Cățărătoarea denumită ”pălăria vrăjitoarei” se putea învârti, în timp ce copilașii se agățau de balustrade. Aceasta a fost interzisă în urmă cu 30 de ani deoarece au fost întâmpinate accidente chiar mortale în timpul funcționării sale. Cățărătoarele din ziua de astăzi sunt construite astfel încât copiii să aibă o stabilitate mult mai mare și să poată escalada fără griji.

   Cel mai cunoscut și căutat element de joacă – leagănul! Acesta obișnuia să fie plasat la înălțimi amețitoare, fiind simple scânduri prinse cu lanțuri. Unul dintre cele mai comune pericole era avântul prea mare, ce rezulta în căzături. Copiii făceau chiar și concursuri extrem de primejdioase, dându-se peste cap cu leagănul. Leagănele din zilele noastre sunt create din materiale ușoare și sigure și sunt proiectate astfel încât joaca se desfășoară în maximă siguranță.

   În secolele trecute, cu cât era mai mare pericolul și înălțimea, cu atât erau mai distractive parcurile! În prima imagine putem observa un copil ce pare să cadă. Această fotografie a fost foarte controversată în mediul online, deoarece pare că prevede un eveniment catastrofal. S-a dovedit mai apoi că acel copil se află, de fapt, într-un leagăn. Chiar și așa, elementele din locurile de joacă din trecut erau extrem de periculoase, orice pas greșit însemnând un accident grav.

   Ne bucurăm că tehnicile creării locurilor de joacă au evoluat și că, acum, copiii noștri se pot amuza în locuri sigure și lipsite de pericole! La Waterboyz puteți regăsi doar produse ce respectă normele de siguranță și dispun de certificate precum TUV, TSE, EN 1176.

To Top