Locurile de joaca amenajate la scoli si gradinite

   Joaca libera este extrem de importanta, insa totodata este si ceva greu de implementat si gestionat in gradinite si scoli, fie ele de stat sau private. Locurile de joaca au un rol vital si in stimularea atat a dezvoltarii intelectuale cat si fizice a copiilor. Corpul uman este destinat miscarii si nu se simte bine daca trebuie sa ramana nemiscat ore in sir. De cand tot mai multi copii isi petrec prea multe ore saptamanal fie in fata calculatorului fie in fata televizorului, preocuparea pentru sanatatea copiilor a crescut foarte mult. De altfel este un lucru stiut, copiii activi devin adulti activi.

   Generatia noastra a crescut strangandu-ne in curtea scolii la un baschet sau la orice alt sport la care ne puteam gandi. Jocurile copilariei noastre erau in aer liber, iar intalnirile cu prietenii presupuneau ore intregi in parcul de langa casa unde luam parte la o serie de activitati care de care mai solicitante din punct de vedere fizic. Traim intr-o perioada in care miscarea nu are drept adversar doar sedentarismul cauzat de jocurile pe calculator, tableta sau telefon, ci si lipsa locurilor de joaca amenajate si sigure pentru copiii nostri. Traim intr-o lume in care strazile sunt super-aglomerate, iar parcurile sunt putine si pline.
In ultimii ani vedem un interes din ce in ce mai mare pentru realizarea de locuri de joaca atat de interior cat si de exterior, ceea ce nu poate decat sa ne bucure. Daca pana acum copiii dumneavoastra nu au facut cunostinta cu toate elementele distractive pe care le pot gasi la locurile de joaca amenajarea locurilor de joaca din gradinite si din scoli, acum au ocazia sa o faca.

   Locurile de joaca pot fi adaptate nevoilor celor care le solicita, in functie de spatiul de care dispun, si pot fi structurate preferential, raportat la elementele care au fost solicitate. Fiind nu doar o modalitate de distractie pentru cei mici ci si o oportunitate de a profita de numeroasele beneficii pentru sanatatea copiilor in ceea ce priveste activitatea fizica, rezultatele cognitive si sociale, gradinitele si scolile au inceput sa opteze din ce in ce mai des pentru amenajari de locuri de joaca.
Educatia copiilor constituie o prioritate pentru parinti, iar divertismentul si jocurile ocupa un loc important in programul celor mici. In cazul jocului, copiii isi folosesc abilitatile motorii, care implica miscarile mainilor si degetelor, respectiv ale intregului corp. De asemenea, sa nu uitam de beneficiile cognitive, ce tin de dezvoltarea creativitatii, a gandirii abstracte, a imaginatiei si abilitatilor de rezolvare de probleme, la care se adauga si gandirea in perspectiva.

   Copiii au nevoie de oportunitati de joc diferite pentru a-si indeplini nevoile sociale, intelectuale si fizice. Pe cat de mult astfel de locuri sunt create cu atat mai multe ar trebui sa existe pentru jocuri structurate, joc creativ, joaca cu elemente naturale, joaca linistita si spatiu deschis in comun. Locurile de joaca reusite nu depind doar de structurile de joc, ci si de organizarea si amenajarea intregului loc. Zonele de joaca trebuie sa permita copiilor sa-si creeze propriul mediu intr-o oarecare masura pentru a permite aventura si jocul creativ.

To Top