Procesul de alegere al unui partener de afaceri

Intr-adevar, sa te ocupi de unul singur de o afacere si sa pornesti la drum punand la bataie tot ceea ce inseamna investitie intr-un proiect, poate fi destul de dificil nu doar din punct de vedere financiar ci a tuturor pasilor ce trebuie urmati.
Orice antreprenor stie si poate confirma, sa iti deschizi o afacere inseamna sa ai timp liber si rabdare, deoarece vei avea foarte multe drumuri de facut si documente de intocmit, deci, vei avea nevoie de rabdare din plin.
Inainte de a lua decizia clara de a te asocia cu un partener de afaceri, gandeste-te daca ai neaparat nevoie de unul. Daca decizi ca este timpul si momentul potrivit sa incepi demersurile pentru afacerea visurilor tale, asigura-te ca tu si viitorul tau partener sunteti pe aceeasi lungime de unda, mai exact daca aveti aceleasi valori, obiective, abilitati si gandire. Deoarece, odata ce ati devenit parteneri, este mult mai dificil sa dati inapoi.
Asadar, iata cateva aspecte extrem de importante care trebuie luate in considerare atunci cand suntem pe cale sa ne alegem partenerul de afaceri:


1. Cauta un partener pentru succesul afacerii tale

Anteprenorii aflati la inceput de drum au nevoie de indrumare, rabdare si intelegere din partea partenerilor de afaceri. Cauta un partener care sa te lamureasca in toate privintele, sa iti explice pe intelesul tau tot ceea ce iti este neclar in demersul afacerii pe care urmeaza sa o realizezi. Deoarece vei investi toata energia si resursele intr-un proiect, ai nevoie de indrumarea unor experti in domeniu, pentru a fi mai aproape de succesul afacerii tale.


2. Ce calitati are partenerul tau de afaceri

Atunci cand incepem un proiect nou, intr-un domeniu nou pentru noi, trebuie sa cautam un partener de incredere si care sa aiba suficienta experienta in domeniu. Partenerul nostru nu trebuie sa fie doar intermediar de echipamente, ci trebuie sa asigure suport, sa ofere solutii, mentenanta si garantie, deoarece el este acela in care vom pune baza ca intregul nostru proiect sa corespunda cerintelor.
Partenerul cu experienta este acea firma care are cunostinte specifice si detaliate cu privire la echipamentele pe care le comercializeaza si este cat mai transparent in relatia cu dumneavoastra. Increderea, ca in orice alta relatie, este un lucru esential si intr-o relatie profesionala si merge mana in mana cu respectul, bineinteles, de ambele parti.

3. Increderea in relatiile cu furnizorii

Furnizorii sunt parteneri de afaceri foarte importanti, direct afectati de deciziile organizatiei, de comportamentul acesteia. Mai ales daca este vorba de relatii pe termen lung, increderea intre doi parteneri este foarte importanta. Ea se castiga prin respectarea obligatiilor de catre fiecare parte si prin minimizarea surprizelor de orice fel. Relatiile de schimb bazate pe incredere se dezvolta atunci cand fiecare partener il trateaza pe celalalt asa cum ar vrea el sa fie tratat.  


4. Intereseaza-te de trecutul potentialului partener

In momentul in care intri intr-un parteneriat este bine sa verifici trecutul partenerului pentru eventuale neplaceri pe care ti le poate provoca in afacerea voastra. Eventuale lucruri care nu iti convin din trecutul lui discuta-le intr-un mod deschis. O persoana cu caracter isi va asuma greselile si va explica situatia intr-un mod deschis, asadar nu omite sa iti expui toate indoielile pe care le ai cu privire la perteneriatul vostru. Nu uita sa ii spui si de ce ai nevoie de la un partener si sa il provoci la o discutie in aceasta privinta. De multe ori e mai bine sa nu incerci sa convingi un potential partener sa semneze actele, ci sa depuneti acelasi efort pentru bunastarea viitorului proiect. Cauta ca in trecutul partenerului sa existe experiente relevante, in domeniul in care o sa activati.


5. Graba strica treaba 

Studiati bine piata pe care vreti sa intrati si nu luati decizii in graba. Da, poate ca un anumit domeniu pare ca reprezinta cea mai mare sansa pentru a crea o afacere profitabila, insa trebuie sa stii "cu ce se mananca" si sa fii sigur ca partenerul pe care ti l-ai ales este cel mai potrivit pentru a duce proiectul tau la bun sfarsit, si impreuna sa dati nastere unei afaceri de succes. De cele mai multe ori ofertele avantajoase nu prezinta o garantie a calitatii. Portofoliul furnizorului reprezinta cea mai buna varianta de a verifica calitatea produselor si seriozitatea relatiei cu acesta.

To Top