Cum deschizi un parc de distracții: Sfaturi esențiale pentru un proiect de succes

Parcurile de distracții atrag vară de vară turiștii care își doresc să se bucure împreună cu cei dragi de experiențe memorabile. Locuri unice prin specificul activităților disponibile, aceste amplasamente sunt sinonime cu distracția, adrenalina și momentele relaxante din vacanță.

Inaugurarea și administrarea unui parc de distracții reprezintă un proiect îndrăzneț, însă nu imposibil de realizat. Planul de acțiune implică faze esențiale, de-a lungul cărora se vor pune la punct detalii tehnice și legislative, alături de parteneri cu experiență în acest domeniu. 

Analizând dinamica unei astfel de activități din punct de vedere economic, sunt simplu de observat oportunitățile pe care un parc de distracții le poate oferi. Află mai multe despre cum poți pune pe picioare un astfel de proiect, pentru a genera un profit cât mai mare: 

Identificarea unei tematici pentru parcul de distracții

Într-un prim pas esențial pentru succesul unui astfel de business, trebuie să identifici o tematică a parcului de distracții, adaptată nevoilor și preferințelor celor din segmentele de target cărora te adresezi. Lista de opțiuni este cât se poate de variată: 

 • Știință și robotică; 
 • Istorie și cultură;
 • Plante și animale exotice; 
 • Filme și desene animate;
 • Culturile lumii etc

Poți alege fie o tema generală, fie o îmbinare coerentă a acestora în cadrul aceluiași perimetru, astfel încât să îți fie mult mai simplu să alegi și să amenajezi apoi locurile de joacă exterioare, caruselele, zonele de tranzit, echipamentele VR, peisagistica etc 

Realizarea unui studiu de fezabilitate

Având în vedere amploarea unui astfel de proiect, realizarea unui studiu de fezabilitate este mai mult decât recomandată. Astfel, poți estima cu acuratețe potențialul pe care îl are afacerea, raportându-te la o serie de factori-cheie:

 • perimetrul avut la dispoziție;
 • gradul de ocupare potențial;
 • popularitatea unui parc de distracții în regiunea respectivă;
 • amploarea și specificul locațiilor concurente;
 • oportunitățile de finanțare la care poți avea acces;
 • birocrația cu care trebuie să te confrunți etc 

Dezvoltarea planului de afaceri pentru proiect

Planul de afaceri corect generează un dublu avantaj: îți permite să administrezi eficient o astfel de afacere pe termen lung (transparență față de raportul estimări:rezultate reale) și asigură un acces facil către potențialii investitori în parcul de distracții inaugurat. 

Este simplu să identifici online modele a unui plan de afaceri care conțin în structura proprie elementele de bază pentru coerența sa: 

 • bugetul disponibil;
 • analiza SWOT;
 • obiectivele pe termen lung; 
 • indicatorii de performanță; 
 • studiul de fezabilitate și studii de piață secundare;
 • planul și instrumentele de marketing ideale pentru fidelizare; 
 • strategia operațională propriu-zisă (aprobări, amenajare, angajări etc)
 • proiecțiile financiare pe intervale de tip variabile (anuale / sezoniere).

Identificarea în piață a unor profesioniști cu experiență

Apelează cu încredere la experiența și creativitatea specialiștilor din echipa Waterboyz, valori de bază pe care ne-am construit reputația în piață încă din anul înființării. Îți punem la dispoziție consultanță de specialitate în toate etapele esențiale din cadrul acestui proiect: 

 • Proiectare 
 • Execuție 
 • Montaj. 

Gama noastră variata de produse include: 

Beneficiezi de proiectare 3DMAX gratuită, pentru o imagine mult mai clară asupra modului în care perimetrul parcului de distracții va arăta în etapa finală. Mai mult decât atât, suntem alături de tine cu expertiza profesională necesară pentru alegerea codurilor CAEN, dar și pentru a obține autorizațiile de funcționare stipulate în lege. 

Nu în ultimul rând, colaborarea cu Waterboyz presupune și recomandări de amenajare esențiale, raportate la factori-cheie precum: specificul echipamentelor, distanțele dintre acestea impuse de legislație, raportarea la tematica aleasă etc  

Construirea propriu-zisă a parcului de distracții

Activitatea unui parc de distracții poate fi desfășurată sezonier, sau pe întreaga durată a unui an, în funcție de clima regiunii respective, sau de potențialul turistic. Această informație este esențială pentru stabilirea etapelor de lucru efective, astfel încât parcul de distracții să fie inaugurat cât mai aproape de momentul începerii unui nou sezon. 

Așadar, trebuie să te asiguri că părțile implicate în acest proiect (reprezentanți juridici, arhitecți, constructori, peisagiști, parteneri pe zona de HR, agenția de marketing) pot forma o echipă unită, cu obiectivul comun de a respecta termenul-limită al acestui proiect complex. 

Pe întreaga durată a procesului de amenajare, asigură-te ca beneficiezi de informări în timp real, privind avansarea execuțiilor și respectarea standardelor impuse de legislația în vigoare (de mediu, comerciale, referitoare la siguranța în utilizare, sanitar-veterinare etc), de la cei desemnați să supravegheze întreaga activitate. 

Stabilirea unui plan de marketing eficient 

Stabilește din timp un parteneriat cu o agenție de marketing pentru promovarea serviciilor oferite în cadrul parcului de distracții, astfel încât mesajele concepute (TV, radio, social media, OOH) să ajungă la target pe măsură ce etapa de amenajare se apropie de final. 

Planul de marketing poate include și reduceri sau oferte promoționale, concepute astfel încât să contribuie la fidelizarea publicului tău. Costurile de comunicare trebuie incluse în planul de afaceri inițial, pentru o estimare cât mai corectă a bugetului. 

Instruirea personalului din parcul de distracții

Personalul unui parc de distracții include echipe de operatori ai echipamentelor, staff-ul de securitate, echipe de prim-ajutor, specialiști din domeniul HoReCa, responsabili cu administrarea diferitelor zone din perimetrul respectiv etc

Este esențial să nu tratezi cu mai puțin interes activitatea de recrutare-instruire a angajaților, deoarece găsirea unor specialiști în domeniu poate implica resurse foarte mari. Pentru a simplifica dinamica acestui proces complex, ia in calcul colaborarea cu o firmă de HR.   

Aceste informații au un caracter pur informativ, însă rolul lor este de a-ți oferi o imagine de ansamblu asupra modului în care se poate planifica amenajarea unui parc de distracții. 

Factorii ce pot influenta noțiunile de mai sus pot fi de natură: juridică, fiscală, social-politică sau economică. Apelează cu încredere la specialiști cu experiență în acest domeniu, ce îți pot oferi în timp real acces la resursele vitale pentru demararea acestui tip de business. 


To Top