Idei și coduri CAEN pentru activități de agrement eligibile pentru finanțare prin fonduri europene

Amenajarea unui spațiu pentru activități de agrement se poate dovedi o inițiativă profitabilă, ținând cont și de faptul că investitorii pot accesa fonduri europene prin programul guvernamental Start-up Nation.

Sunt disponibile în acest sens atât finanțări pentru a demara de la zero o astfel de investiție, cât și pentru dotarea sau extinderea zonelor de agrement deja existente.

Pentru cei interesați să acceseze o astfel de finanțare, prezentăm în acest material codurile CAEN aferente activităților de agrement eligibile precum și câteva idei de activități recreative cu mare priză la public.

Rentabilitatea activităților de agrement

În categoria activităților de agrement intră toate acele activități menite să inducă o state de confort fizic și psihic, de care fiecare persoană are nevoie, indiferent de vârstă. Prin urmare, oamenii sunt atrași de orice fel de activitate care le poate conferi acel confort, iar cu cât oferta dintr-o zonă de agrement este mai variată cu atât sunt șanse de a atrage mai mulți clienți.

Una și aceeași activitate realizată în mod repetat devine la un moment dat plictisitoare și neatractivă, pierzându-și astfel scopul principal. De aceea, cheia succesului unei activități de agrement constă diversitate și complexitate, aceasta însemnând că trebuie să le ofere clienților posibilități de relaxare și distracție cât mai multe și mai variate.

Activități de agrement eligibile de finanțare prin fonduri europene

Există mai multe clase de activități de agrement pentru care pot fi accesate finanțări europene, iar clasificarea acestora se face în funcție de codurile CAEN aferente. Două sunt codurile CAEN care fac referire la astfel de activități, după cum vei afla din descrierile ce urmează.

Bâlciuri și parcuri de distracții

Această clasă de activități are alocat codul CAEN 9321 și include o serie de atracții întâlnite de obicei în bâlciuri și parcuri de distracții. Astfel de spații de agrement pot fi amenajate permanent sau temporar, având nevoie de o autorizație din partea autorității sanitar-veterinare și, după caz, de anumite autorizații emise de autoritățile locale.

Datele oficiale arată că în România  sunt înregistrate oficial circa 250 de firme care desfășoară activități incluse în codul CAEN 9321.

Alte activități recreative și distractive n.c.a.

Această clasă de cuprinde celelalte activități recreative și distractive, cu excepția celor desfășurate în bâlciuri și parcuri de distracții. Toate acestea se încadrează în codul CAEN 9329, iar dacă te întrebi de înseamnă „n.c.a.”, acesta este un acronim pentru „neclasificate în altă parte”.

Este vorba de o gamă mai largă activități de agrement, ce include parcurile recreative fără spații de cazare, târguri și expoziții cu tematică recreativă, precum și funcționarea ringurilor de dans.

De asemenea, codul CAEN 9329 se referă și la exploatarea pârtiilor de schi, a facilităților de transport recreativ, închirierea echipamentelor de agrement precum și la activități specifice plajelor, inclusiv închirierea de cabine, vestiare, șezlonguri și alte accesorii specifice.

Nu în ultimul rând, în aceeași clasă sunt încadrate și activitățile organizatorilor de evenimente live cu specific recreativ sau distractiv. Sunt excluse din acest paragraf activitățile sportive și cele cu caracter artistic.

Idei de afaceri cu scop recreativ eligibile pentru finanțare

Cele două clase de activități aferente codurilor CAEN prezentate oferă o serie de alternative pentru demararea unor afaceri cu scop recreativ, pentru care poți accesa fonduri europene.

Așa cum am promis mai devreme, îți oferim câteva idei de afaceri profitabile care pot fi puse pe picioare în acest domeniu, cu ajutorul finanțărilor europene.

Loc de joacă pentru copii

Locurile de joacă reprezintă una din cele mai vechi amenajări de agrement, pentru că dintotdeauna copiii au avut nevoie de un astfel de spațiu. E drept că sunt diferențe mari între locurile de joacă de atunci și de acum, însă popularitatea acestor spații a rămas permanent la cote ridicate.

Varianta clasică o constituie locurile de joacă amenajate la exterior, dar ulterior au apărut și locuri de joacă în interior, cu un specific diferit dar la fel de îndrăgite de copii.

De asemenea locurile de joacă gonflabile constituie o atracție deosebită pentru copii, putând fi amenajate atât la exterior, cât și la interior.

Totuși, cei mici se bucură cel mai tare atunci când au la dispoziție un întreg complex de joacă, cu dotări din cele mai diverse, care înseamnă mai multe posibilități de distracție.

Laser Tag

arenă de Laser Tag poate fi amenajată atât la interior, cât și la exterior, fiind esențial ca jucătorii să aibă suficient spațiu de mișcare și cât mai multe dotări care să facă jocul mai captivant.

Cele mai importante sunt armele de mână cu raze infraroșii, care vor fi folosite de jucători în confruntarea din arenă. Apoi, spațiul trebuie amenajat cu cât mai multe obstacole, care vor face dintr-o astfel de experiență o adevărată provocare.

Sală de gaming

Deși foarte mulți au la dispoziție un calculator sau o consolă de pe care se pot juca oricând acasă, senzațiile trăite într-o sală de gaming sunt total diferite. Pentru aceasta, sala trebuie să fie dotată cu cele mai noi tehnologii cum ar fi simulatoarele pentru realitatea virtuală, care oferă utilizatorilor niște senzații complet diferite față de cele date de dispozitivele convenționale.

Parc de distracții

Parcul de distracții este un spațiu complex, ce oferă multiple posibilități de relaxare atât copiilor, cât și adulților care-i însoțesc. Caruselele, trenulețele, tonetele cu alimente și băuturi răcoritoare precum și alte spații de agrement sunt dotări care trebuie să se regăsească în orice parc de distracții.

Fondurile europene accesate pentru astfel de activități pot fi folosite pentru achiziționarea de echipamente pentru parcuri de distracții, amenajarea spațiilor aferente precum și achiziția unor vehicule sau remorci adaptate pentru transportul echipamentelor dintr-o locație în alta.

Waterpark

Despre un  waterpark se poate spune că este o combinație între piscină și un parc de distracții, care constituie refugiul ideal în sezonul cald. Apa este elementul principal, însă distracția nu este posibilă fără o serie de echipamente speciale pentru waterpark.

Acestea sunt fabricate din materiale rezistente la umezeală și razele solare, un accent deosebit fiind pus și pe protecția utilizatorilor.

Escape room

Un astfel de spațiu oferă clienților experiența unei aventuri în care mintea și spiritul de echipă sunt elemente esențiale. De aceea, amenajarea unui escape room necesită atenție maximă la detalii, pornind de la un scenariu dinainte stabilit.

În funcție de categoria de vârstă scenariul poate fi mai simplu sau mai complex, punându-i pe clienți în fața unor enigme pe care trebuie să le rezolve înainte de expirarea intervalului de timp alocat.

Conceptul de escape room este unul relativ nou, însă a prins foarte bine în toată lumea, datorită provocărilor pe care le oferă participanților.

Skatepark

Skatepark-ul este zona de relaxare preferată de cei care preferă adrenalina și sporturile cu roți. Un astfel de spațiu este mai ușor de amenajat, elementele principale fiind pumptrack-urile menite să le ofere clienților senzații cât mai tari.

Este vorba de piste și rampe special gândite pentru astfel de spații, care se compun din mai multe elemente cu diferite grade de dificultate. Acestea pot fi folosite în egală măsură de cei care preferă rolele, bicicletele, skateboard-urile și chiar trotinetele.

Așadar, dacă te gândești serios să demarezi o afacere în domeniul industriei de agrement, ai la dispoziție o serie de opțiuni, la care se adaugă posibilitatea obținerii de finanțări europene.

Îți suntem și noi alături în această inițiativă, cu dotări și echipamente de cea mai bună calitate pentru oricare dintre activitățile de agrement despre care ți-am vorbit.

To Top