Gama 1

Gama 2

Desi un loc de joaca poate parea doar o modalitate de a te distra, exista o serie de beneficii ce provin din faptul ca majoritatea copiiilor de diferite varste folosesc echipamente de joaca. Beneficiile pe care le poate oferi o simpla iesire la un complex de joaca pentru copii sunt adesea mai profunde decat cele pe care le pot oferi chiar si cele mai sofisticate tehnologii moderne bazate pe predare. Efectele pozitive ale unui loc de joaca depasesc cu mult asteptarile, locurile de joaca fiind capabile de a oferi dezvoltare pentru copii in domenii diverse precum abilitatile sociale, creativitatea, rezolvarea problemelor, rationamentul si multe altele.

Un copil care este incurajat sa joace in mod regulat – impreuna cu alti copii, cu parintii, fratii, in aer liber, in interior si in multe activitati – se poate dezvolta in mod optim, crescand intr-un adult sanatos si bine adaptat. Educatia copiilor constituie o prioritate pentru parinti, iar divertismentul si jocurile ocupa un loc important in programul celor mici.  Printre primele echipamente de joc pe care cei mici invata sa le foloseasca si sunt destinate divertismentului, din parcuri, se numara leaganul si desigur, toboganul. Cum timpul nu le permite parintilor sa mearga zi de zi cu copiii in parc, superbele casute cu tobogan copii pot reprezenta solutiile perfecte pentru cei mici de a se juca acasa. De aceea, tot mai multi dintre parinti opteaza pentru realizarea de casute copii astfel incat acestia sa le aiba la dispozitie oricand si oricat.

Parintii opteaza din ce in ce mai mult pentru amenajare loc de joaca copii exterior in spatiul de care dispun datorita beneficiilor mentale si emotionale ale jocului. Copiii invata cum sa interactioneze in mod social in timpul jocului. Acesta ii invata pe copii mai multe abilitati deodata: cooperare, rabdare, limbaj si multe altele. Acestea sunt toate sarcinile care vor ajuta un copil cu interactiunile sale sociale in scoala, intr-o comunitate mai larga, printre prieteni si in cele din urma la locul de munca si in relatiile cu adultii.
In scopul de a descifra care sunt beneficiile locurilor de joaca pentru copii, este util sa intelegeti mai intai exact ce este jocul si cum ii ajuta pe copii sa se dezvolte. Jocul permite copiilor sa invete o serie de aptitudini, printre care: coordonarea si abilitatile motorii, abilitatile cognitive, perspicacitatea sociala, limbajul si multe altele. La fel ca mancarea si somnul in fiecare zi, jocul este absolut necesar pentru ca un copil sa-si dezvolte abilitatile necesare la o rata sanatoasa.

            Amenajari loc de joaca exterior – beneficiul fizic al jocului. In cazul jocului, copiii isi folosesc abilitatile motorii, care implica miscarile mainilor si degetelor, respectiv ale intregului corp. De asemenea, sa nu uitam de beneficiile cognitive, ce tin de dezvoltarea creativitatii, a gandirii abstracte, a imaginatiei si abilitatilor de rezolvare de probleme, la care se adauga si gandirea in perspectiva.

            Beneficiile sociale ale jocului reduc anxietatea, contribuie la conturarea si cresterea increderii si a stimei de sine, si au per total efecte terapeutice, mai ales in ceea ce priveste componenta afectiva. Totodata, prin joc copiii invata sa coopereze, sa isi astepte randul, sa imparta, sa rezolve conflicte, si deprind chiar leadership-ul. Auto-controlul, cresterea perioadei de toleranta a frustrarii si gestionarea impulsurilor agresive contribuie toate la dezvoltarea abilitatilor de leadership.

To Top