Mișcarea în aer liber: cum să o încurajezi la nivelul comunității locale

Mișcarea în aer liber este calea cea mai simplă către o viață sănătoasă, pentru că ajută la oxigenarea organismului și arderea grăsimilor care stau la baza afecțiunilor cardiovasculare și de altă natură. Stilul de viață modern determină însă mulți oameni să devin sedentari, iar „tentația canapelei” apare de multe ori încă de la cele mai fragede vârste.

Având în vedere toate acestea, încurajarea mișcării în aer liber și crearea unor facilități în acest sens este o misiune importantă pentru administrațiile locale, dar  și pentru investitorii și organizațiile care doresc să contribuie la promovarea unui stil de viață sănătos în rândul comunității.

Indiferent de care parte te afli, noi iți arătăm cum poți încuraja mișcarea în aer liber la nivelul comunității în care trăiești.

Locuri de joacă în exterior

Cum spuneam, copiii sunt tentați să petreacă ore întregi în fața televizorului sau pe tabletă, așa că au nevoie de o activitate care să îi atragă mai mult decât aceste dispozitive.

Locurile de joacă amenajate la exterior sunt o astfel de atracție, pentru că le oferă copiilor anumite facilități de care nu pot beneficia acasă. Un complex de joacă amenajat într-un parc sau în orice zonă circulată a orașului va atrage copiii ca un magnet, oferindu-le posibilitatea să-și consume energia și să își ia doza zilnică de aer curat.

De asemenea, leagănelebalansoarele sau toboganele instalate în fața blocului sau în spații speciale din zonele rezidențiale vor determina copiii să petreacă mai mult timp în aer liber și să socializeze.

Terenuri de sport

Sportul este un alt mijloc de promovare a mișcării în aer liber, iar pentru a încuraja oamenii să îl practice, trebuie să le pui la dispoziție și facilitățile necesare.

De aceea, construirea unor terenuri de sport în zone ușor accesibile și în cartiere este o altă metodă de promovare a mișcării în aer liber.

O atracție deosebită o va constitui un patinoar sintetic, ce poate fi folosit pe tot parcursul anului. Oameni sunt obișnuiși să meargă la patinoar doar iarna, iar perspectiva de a patina în aer liber chiar și în miezul verii este o tentație căreia este greu să-i reziști.

Totodată, un teren de fotbal, baschet sau tenis, va avea mai tot timpul clienți de toate vârstele. Să nu uităm de mesele de ping-pong instalate în parcuri și printre blocuri, care au darul de a scoate copiii și adulții la mișcare

Putem adăuga la acest capitol ștrandurile, piscinele sau waterpark-urile în aer liber, care, deși sunt privite mai mult ca facilități pentru recreere, oferă posibilitatea practicării înotului dar și posibilitatea de a face mai multă mișcare.

Activități recreative dinamice

Anumite activități recreative în aer liber îmbină utilul cu plăcutul, oferind celor care le practică posibilitatea de a se distra și totodată de a face mișcare.

De aceea, este necesară și amenajarea unor facilități  dedicate acestor activități recreative care presupun multă mișcare.

Una dintre idei ar fi amenajarea unui spațiu exterior pentru laser tag, însă și un teren amenajat pentru paintball sau un skatepark cu pumptrack-uri cât mai complexe pentru amatorii de adrenalină  se vor bucura de o mare popularitate.

Echipamente de fitness urban

Mersul la sală este la fel de benefic precum mișcarea în aer liber, însă nu toată lumea apelează la această variantă, din diferite motive. O alternativă pentru cei care nu merg la sală sunt echipamentele de fitness urban, instalate în parcuri și puse gratuit la dispoziția comunității locale.

S-a dovedit că astfel de echipamente sunt foarte populare în rândul vârstnicilor, care nu își permit un abonament la sală, dar care au conștientizat importanța mișcării la vârsta lor. În zonele în care au fost instalate astfel de aparate, oamenii au devenit mai activi și chiar și-au inclus în rutina zilnică un program de exerciții de fitness.

În egală măsură, aparatele sunt folosite de adolescenți și cei de vârstă mijlocie, încurajați că pot dispune gratuit de astfel de facilități. Nu în ultimul rând, și copiii se arată foarte interesați, însă cei de vârste mici, este bine să folosească aparatele de fitness sub supravegherea părinților.

Pentru o oferit tuturor membrilor comunității posibilitatea de a face mișcare, este recomandată și instalarea unor echipamente de fitness adaptate pentru persoanele cu dizabilități. Pentru mulți aflați în această situație, astfel de echipamente reprezintă singura posibilitate de a avea un stil de viață mai activ.

Organizarea de competiții pentru amatori

De multe ori, oamenii au nevoie de o motivație serioasă pentru a face mai multă mișcare, iar provocarea reprezentată de o competiție este de mare ajutor în acest sens. Competițiile pentru amatori sunt evenimente din ce în ce mai prezente în viața comunităților locale, multe căpătând deja o anvergură națională și chiar internațională.

Crosurile și maratoanele, campionatele de fotbal sau baschet pentru amatori, competițiile de ciclism sunt evenimente care atrag numeroși participanți, având și un important rol motivațional.

De asemenea, și concursurile cu o tentă distractivă încurajează copiii și adulții să fie activi și să petreacă mai mult timp în aer liber.

Dacă rândurile de mai sus te-au convins să iei inițiativa și să treci la fapte, îți recomandăm să consulți oferta de produse Waterboyz.ro. Aceasta include echipamentele necesare pentru proiectele prezentate, toate la cele mai înalte standarde de calitate și la prețuri accesibile.


To Top