Cum deschizi o sală de jocuri VR accesând fonduri europene?

Realitatea Virtuală (eng. Virtual Reality -VR) reprezintă o tehnologie de ultimă generație, ce îi permite utilizatorului să parcurgă în timp real o experiență dezvoltată într-un mediu 100% imaginar, cu ajutorul unei sume de instrumente software și hardware. 

Dacă în urmă cu aproximativ două decenii, pătrunderea într-un astfel de univers virtual părea mai degrabă un subiect de film SF, în prezent, tehnologia VR este un concept mai prezent ca niciodată în percepția colectivă. Iar segmentele de business pe care se pot dezvolta proiecte de entertainment 2.0 cu ajutorul acesteia nu sunt deloc puține.

Gaming-ul reprezintă unul dintre domeniile cu un potențial uriaș de exploatare a acestei tehnologii, datorită libertății pe care userii o au în timpul jocului, privind interacțiunea cu elemente și structuri virtuale din mediul propus. De aceea, deschiderea unei săli de jocuri VR poate fi o idee inspirată, mai ales că există și posibilități de finanțare extrem de interesante. 

CUPRINS: 

1. Potențialul unei săli cu jocuri virtuale 

2. Pașii pentru deschiderea unei săli VR 

3. Obținerea finanțărilor pentru acest business

1. Potențialul unei săli cu jocuri virtuale 

Înainte de a vedea care sunt pașii necesari pentru deschiderea unei astfel de locații, trebuie să analizezi potențialul afacerilor cu jocuri VR în România. Acest domeniu se află de ani buni pe un trend de popularitate ascendent, cu o bază de fani ce continuă să crească de un an la altul. 

Chiar dacă online-ul simplifică extrem de mult interacțiunea dintre oameni, există în continuare pe segmentul de gaming dorința reală de a cunoaște “față în față” alți pasionați ai acelorași jocuri. 

Astfel, sentimentul de apartenență la un grup devine mult mai puternic pentru orice individ care se joacă. De aceea, o sală de jocuri VR poate reprezenta un cadru ideal pentru cei care vor să iasă din zona de confort și sa cunoască într-un mediu real oameni noi, cu care să poată lega ulterior adevărate prietenii. 

Datorită acurateții cu care sunt concepute cele mai noi medii de joc VR, senzațiile experimentate în timp real de useri sunt în prezent mai reale ca niciodată și, la un anumit nivel, net superioare celor trăite în față unui monitor.

Analizând și beneficiile directe de care se poate bucura un gamer VR, dinamica jocului stimulează puterea de concentrare și atenția la detalii, poate îmbunătăți postura și contribuie la atingerea unor timpi de reacție mai buni, în fața evenimentelor neprevăzute. 

2. Pașii pentru deschiderea unei săli VR 

Pentru a avea succes încă de la momentul lansării, asigură-te că le oferi clienților cele mai bune experiente de VR gaming, prin respectarea următorilor pași:

2.1. Studierea concurentei deja existente pe această nișă 

Deoarece acest domeniu de activitate este relativ nou în România, este important să observi dinamica afacerilor aflate deja pe piață. Asigură-te că înțelegi foarte bine următoarele aspecte: 

 • campaniile de comunicare lansate pe diferitele canale media disponibile;
 • zonele și spațiile în care aceste sălile concurente sunt deja deschise
 • categoriile din care este format targetul și potențialul financiar al acestora. 

2.2. Identificarea celor mai bune locații pentru sala de jocuri VR

O locație foarte bună pentru amenajarea sălii de jocuri VR le permite clienților un acces facil la oferta de servicii pe care tu o oferi, atunci când timpul liber le permite. Identifică în regiunea în care urmează să îți desfășori activitatea spații disponibile în zone precum: 

 • zonele de tip arcade din marile centre comerciale;
 • spațiile de închiriat din cartierele în care populația este majoritar tânără;
 • locațiile disponibile în zonele cu un potențial turistic ridicat;
 • cartiere în care nivelul criminalității este unul cât mai redus posibil
 • zone recunoscute ca fiind ideale pentru petrecerea timpului liber.  

De asemenea, este important să stabilești în acest pas dacă formarea unui pol cu săli de jocuri VR este oportună în aria respectiva, raportându-te la densitatea populației, targetul spre care dorești să comunici și activitatea competitorilor aflați deja în piață 

2.3. Obținerea documentației necesare pentru lansarea acestei afaceri 

Ca orice alt business derulat în condiții de legalitate, sala de jocuri VR trebuie să funcționeze în baza legislației specifice din România si UE. În această fază incipientă a proiectului, pe lângă suportul oferit în amenajarea efectivă a spațiului, specialișții din echipa Waterboyz pot asigura si suportul juridic de care nevoie, in alegerea codurilor CAEN sau pentru obținerea autorizațiilor.

 

2.5. Achiziționarea echipamentelor VR pentru sala de jocuri

Acest pas este unul foarte important pentru succesul afacerii tale, pentru că cele mai populare jocuri ale momentului pot atrage în sala ta VR și cei mai mulți gameri. Noi îți punem la dispoziție o gamă extinsa de simulatoare VR, astfel încât să poți avea libertatea de a alege cele mai potrivite soluții pentru amenajarea spațiul achiziționat, specificul target-ului și bugetul disponibil: 

VR Shooting Systems

Soluțiile din aceasta categorie oferă jocuri VR de tipul first shooting person, cu fire narative dinamice, care îi oferă libertatea participantului de a se deplasa pe platforme din fibra de sticlă ce sunt conforme cu reglementările, țintind simultan spre diferite obiective. 

Recomandări:

 • aparat Shooting KAAT VR MNI S
 • ochelari KAT VR 
 • încălțăminte și armă KT VAR

VR Race & Sports

Echipamentele pentru jocuri VR descoperite în această pagină sunt dedicate împătimiților de curse virtuale cu motociclete, autoturisme sau chiar biciclete. Efortul fizic se îmbină cu povestea spusă de fiecare joc, într-un mediu virtual ce pare desprins din lumea întrecerilor reale:. 

Recomandări: 

 • VR 360 Transforme 
 • VR Racing Car  
 • VR Racing Car S
 • VR Flying
 • VR Bike New Generation

VR Cinema 

Aceste soluții din oferta noastră îmbină plăcerea jocului cu fascinația pentru animații 3D, dar propuse într-o variantă 360°. Platformele VR Cinema pot avea unul sau mai multe locuri, așadar, consulta cu atenție lista de produse.

Recomandări: 

 • VR Cinema - 6 locuri 
 • 9D VR- 2 locuri  
 • VR Tank - 6 persoane
 • VR Space Capsule 
 • Standing VR Cinema
 • EGG VR 9D 

VR Rotations 

Pentru experiente asemănătoare celor dintr-un rollercoaster, aceste echipamente au o dinamică ce permite mișcări la 360° ale corpului. Ochelarii VR, dar si oferta variata de jocuri pe care acestea le oferă, contribuie la obținerea unor senzații cu adevărat uimitoare. 

Recomandări: 

 • Double VR 360 Classic
 • Single 360 Jumping VR 
 • Double VR Rocket 
 • King Kong VR 360 
 • Super 720 VR

Îți oferim mai mult decât o listă variată de simulatoare pentru sala ta de jocuri VR. Echipa noastră de specialiști te ajută în cele mai importante etape ale proiectului de amenajare, astfel încât spațiul avut la dispoziție să poată fi maximizat cu succes. 

În funcție de criterii esențiale dimensiunile locației, categoria de simulatoare 360° sau distanțele de siguranța impuse de legislația in vigoare, amenajăm împreună un spațiu de jocuri VR așa cum toate ar trebuie să fie. 

2.6. Instruirea personalului privind utilizarea echipamentului VR 

Operarea unei astfel de locații nu implică un efort mare pe zona de recrutare, ci mai degrabă concentrat pe instruirea oamenilor din echipă. Personalul aflat în sală: 

 • trebuie să știe cum funcționează fiecare simulator VR din perimetrul respectiv; 
 • poate oferi sprijinul necesar clienților, pentru alegerea jocurilor sau rezolvarea în timp real a unor probleme ce țin de partea de software; 
 • oferă instructajul privind utilizarea soluțiilor VR: ochelarii, elementele de siguranță din echipamentele cu unul sau mai multe locuri (tip cinema), manetele de control etc

3. Obținerea finanțărilor pentru acest business

Poți avea acces la fonduri europene pentru finanțarea acestui proiect? Răspunsul este unul afirmativ, iar istoria recentă ne oferă și un exemplu foarte bun, în acest sens: unul dintre cele 8400 de proiecte eligibile din programul Start-Up Nation 2017 este o sală de jocuri VR, inaugurată în București în urmă cu doar câțiva ani. 

Proiectul respectiv a beneficiat de bugetul maxim admis: 200.000 RON (aproximativ 44.000 euro, la cursul de atunci). Un astfel de grant poate fi utilizat de beneficiari pentru o serie de investiții inspirate în dezvoltarea sălii de jocuri VR: 

 • achiziționarea echipamentelor VR din perimetrul respectiv; 
 • achiziționarea licențelor necesare pentru utilizarea tool-urilor software;
 • construirea unei librării proprii de jocuri și animații grafice; 
 • montarea sistemelor de monitorizare audio-video în spațiul sălii etc 

Programul Start-Up Nation pentru firmele nou înființate a ajuns la ultima ediție, însă acest lucru nu trebuie să te descurajeze, dacă îți dorești să beneficiezi de fonduri pentru acest domeniu de activitate. Poți accesa un grant pentru echipamente VR, indiferent de activitatea desfășurată până în prezent de firma pe care o administrezi.  

Abonează-te acum la newsletter-ul nostru pentru a fi primul care afla cele mai importante vesti despre viitoarele fondurile dedicate unui astfel de proiect. Echipă noastră îți poate oferi consultanță astfel încât afacerea ta să devina eligibilă pentru o posibilă finanțare, iar depunerea candidaturii să poată fi realizata cu succes, într-un timp cât mai scurt posibil

Viitorul este promițător pentru antreprenorii care aleg învestească într-o sală cu jocuri VR. Libertatea de a explora noi orizonturi ale zonei de gaming, oferită de această tehnologie 2.0, suma extinsă de echipamente VR disponibile și posibilitatea de accesa fonduri nerambursabile generează un cadru ideal pentru a miza pe acest domeniu cu potențial.  


To Top