Potentialul locurilor de joaca, sustinut prin Fonduri Europene

În contextul crizei generate de COVID-19, în care locurile de joacă și multe alte întreprinderi mici și mijlocii s-au confruntat pe perioada declarării stării de urgență cu probleme determinate fie de lipsa consumatorilor, fie de faptul că acestea au fost interzise, activitățile lor fiind astfel puternic afectate, finanţarea a devenit tot mai importantă în ierarhia nevoilor antreprenorilor români. O proporţie covârşitoare dintre aceștia consideră că principala oportunitate a firmelor , în acest moment, o reprezintă fondurile europene.

Având în vedere acestea, oficialii guvernamentali au promis o serie de soluţii pentru finanţarea business-urilor care şi-au pierdut potenţialul de creştere din cauza crizei generate de pandemie.

Una dintre soluții, ce a devenit deja operațională pentru mulți operatori economici, printre care și locurile de joacă, este programul de finanţare prin granturi guvernamentale.

Prin Ordonanța de urgență 130/31 iulie 2020, publicată în Monitorul oficial nr. 705 din 06.08.2020, se acordă ajutoare din fonduri europene în valoare totală de 1 miliard de euro către PFA, micro și firmelor mici și mijlocii, pentru ieșirea din criza provocată de COVID-19. OUG 130/2020 include și anexele cu codurile CAEN eligibile pentru fiecare categorie, precum și punctajul pentru proiectele prin care se vor acorda granturile destinate IMM-urilor, de până la 200.000 de euro pentru investiții.

În acest moment sunt disponibile trei forme de sprijin din fonduri externe nerambursabile, măsura 3 fiind cea cu mare aplicabilitate în industria locurilor de joacă:

 - Măsura 1: Microgranturi pentru microîntreprinderi, acordate din fonduri externe nerambursabile sub formă de sumă forfetară - 2.000 Euro;

 - Măsura 2: Granturi pentru capital de lucru acordate beneficiarilor sub formă de sumă forfetară și în procent din cifra de afaceri: între 2.000-150.000 Euro;

 - Măsura 3: Granturi pentru investiții productive acordate IMM-urilor din fonduri externe nerambursabile în baza evaluării proiectului de investiții depus: între 50.000-200.000 Euro. Prin acest program se pot deschide noi locuri de joacă, fiind eligibile toate tipurile de echipament( modulare, electornice, de interior și exterior). De asemenea, se poate achiziotiona imobilul, cu condiția ca acesta să aibă destinație comercială. În situația în care dețineți deja un loc de joacă, aceste fonduri pot fi utile pentru înlocuirea echipamentelor vechi.

Este bine de știut că miercuri, 14 octombrie 2020, la inițiativa Ministerului Fondurilor Europene, Guvernul a adoptat OUG 174/2020 care modifică OUG 130/2020, prin care s-au instituit cele 3 măsuri de sprijin iar în data de 16 octombrie, Ministerul Economiei a publicat o nouă formă a proiectului de procedură de implementare a Măsurii 3 - granturi pentru investiții de câte 50.000-200.000 Euro pentru firmele mici și mijlocii (IMM). Printre modificări se află și aceasta: „Cheltuiala cu consultanţa pentru întocmirea documentaţiei în vederea obţinerii finanţării în cadrul prezentei măsuri şi pentru implementarea proiectului de investiții este eligibilă în valoare de maxim 10.000 lei”.

Pentru cei interesați, Waterboyz Romania pune la dispoziție toată oferta, însemnând consultanță și furnizare de echipamente de la A la Z.

Proiectul de procedură trebuie aprobat prin ordin al ministrului Economiei și publicat în Monitorul Oficial. După aceea, Ministerul Economiei va publica pe site anunțul de deschidere a sesiunii de depunere a proiectelor, iar apoi se vă deschide sesiunea propriu-zisă.

Proiectul de procedură pentru Măsura 3 poate fi găsit pe această PAGINĂ OFICIALĂ.

Estimările transmise de Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Liviu Rogojinaru sunt:

Măsura 2 - se apreciază că va porni în săptămâna 26-31 octombrie

Măsura 3 - începerea este așteptată în săptămâna 2-8 noiembrie.

Până la data de 22 OCTOMBRIE 2020, 29.250 de aplicanţi s-au înscris pentru accesarea fondurilor nerambursabile.

Județele din care au venit cele mai multe solicitări din partea microîntreprinderilor, persoanelor fizice autorizate, organizațiilor neguvernamentale și cabinetelor medicale afectate de pandemie au fost Bucureşti (5.546), Cluj (2.917), Braşov (1.259), Timiş (1.222), Iaşi (1.121). Următoarele au fost judeţele Ilfov, Bihor, Prahova, Mureş, Constanţa.

Pentru mai multe detalii, nu ezitați să ne contactati!

To Top